40 éves a Csíkszeredai Régizene Fesztivál

Idén tölti  40-dik évét a Csíkszeredai Régizene Fesztivál, a csíki és erdélyi nyár elmaradhatatlan kulturális eseménye. A jelenlegi járvány ellenére sem volt kérdés, hogy e kerek évfordulót méltóképpen meg kell ünnepelni. Ezért a fesztivál nem marad el, csak egy kicsit átalakul, kiegészül olyan programokkal, amelyek egész határokon átívelnek.

A Régizene Fesztivál az elmúlt évek alatt az európai régizenei tér szerves részévé vált. Napjainkban a régizene Európa  szerte újra trendivé vált, és egy különleges kínálattal  jól összekapcsolható a csíkszeredaiak értékrendszerével.

Az előző évektől eltérően idén nem lesznek külföldi meghívottak, hiszen az utóbbi hetekben bizonytalanná vált az utazán és az elszállásolás lehetősége. Így többek nagy örömére még inkább előtérbe kerülhetnek a helyi zenészek és művészek, akik  értékes előadásokkal készülnek a fesztiválra.
A szervezők mindenkit megnyugtatnak, hogy ebben az évben is színes programokkal tarkított eseményeken vehetünk részt. Kidolgoztak, olyan programokat is, amelyekkel a fiatalabb generációt kívánják megszólítani.

Idén, ugyan a Csíkszeredai Régizenei Nyári Egyetem elmarad,  viszont a szervezők gondoltak a régi diákokra is és egy  kihívásra kérték fel  a fiatalok, amelyet a fesztivál hivatalos facebook oldalán mindenki figyelemmel kísérhet.

Az idei célok között szerepel többek között a régi hangszerek bemutatása, a fesztivál történeteinek megismertetése, illetve az épített örökség és a zene kapcsolatának megmutatása. A zenei koncertfelvételek turisztikailag kiemelt, látványos épületekben készülnek, ezzel is felhívva a figyelmet közösségünk és Erdély egyedi építészeti kultúrájára.

A fesztivál alatt nosztalgiázhatunk a régi emlékek felelevenítésével, meghallgathatjuk a korábbi fellépőket, valamint részesülhetünk az elmúlt 40 év történeteiben is.

A rendkívüli programokkal tűzdelt fesztivál kínálatában szerepelnek online koncertek, online hangszerbemutatók, szabadtéri kiállítás, zenés emléktúrák és borkostoló is, amelyekre kiemelten felhívják az érdeklődők figyelmét.

Kiemelt kísérő programok a Régizene Fesztivál programjában

A számtalan zenés program és koncert közül  kiemelve néhányat, amelyek méltó színfoltjai lesznek a fesztiválnak.

Július 11-én egy vezetett gyalogos túrán vehetnek részt az érdeklődők a Mária úton.  Az ún. Kájoni János meditációs út egy félnapos, közepes nehézségű útvonal, amely kifejezett jó alkalom az elmélyülésre. A jutalom muzsika lesz.
Július 18-án folytathatjuk túrakalandunkat, de ezúttal kerékpárral. A program egy családos, 20 km hosszú kerékpáros kikapcsolódási lehetőség, kicsiknek és nagyoknak egyaránt Csíkdelnére, a Szent János katolikus templomhoz ahol az orgonát Szabó András csíkszeredai zenetanár szólaltatja meg.
Mindkét túra során betekintést nyerhetünk Kájoni János ferences szerzetes élettörténetébe és zenéhez kapcsolódó munkásságába.

Július 18-án este pedig az elmaradhatatlan borkostolóé lesz a főszerep, ahol a bemutatott borok mindegyike a 40-es számmal áll kapcsolatban. Hogy pontosan miben, az meglepetés lesz. Az egyes tételek között régizene dallamok  viola da gamba  húrjain csendülnek fel.

Visszaadni valamit a közösségnek – Ösztöndíjalap a tehetséges zenészeknek

A fesztivál szervezők azon gondolkodtak, hogy hogyan lehetne visszaadni valamit abból a sok jóból, szeretetből és támogatásból, amit az elmúlt évek alatt a közönségtől, a közösségtől kaptak.
Így született meg a gondolat, mely szerint a legjobb dolog, ha olyan tehetséges, helyi, fiatal zenészeket támogatnak, akik szeretnének tanulni és nagy jövő előtt állnak. Ennek okán létrehoztak egy ösztöndíjalapot, amelyet a fesztivál bevételéből kívánnak fenntartani. Továbbá lehetőség lesz ún. mecénás jegy vásárlására is, amellyel bárki támogathatja a kiemelkedő tehetséggel megáldott, fiatal zenészeket.

A fesztivál szervezői a Hargita Megyei Kulturális Központ, Hargita Megye Tanácsa, a Cultura Nostra Egyesület és társszervezőként Csíkszereda Polgármesteri Hivatala minden kedves érdeklődőt szeretettel meghív, hogy ünnepeljük közösen ezt a kerek évfordulót!

Részletes program a fesztivál honlapján olvasható.