Tabăra Internațională de Arte Plastice „Free Camp” a fost organizată pentru prima dată în anul 2005, de către Centrul Cultural Județean Harghita și Consiliul Județean Harghita. Pe parcursul anilor Tabăra și-a înscris numele între cele mai importanete evenimente culturale din zonă, fiind recunoscut și apreciat de specialiști, atât pe plan național, cât și internațional. Tabăra internațională de arte plastice FREE Camp are un caracter tipic urban, plasată în mijlocul orașului Miercurea Ciuc, în mijlocul constucțiilor de beton.
Datorită acestui aspect, intrăm într-un spațiu de creație care nu ne amintește de plan-air, și este amenajat provizoriu pentru cei 10-12 artiști în Sala de Marmură a Casei de Cultură a Sindicatelor. Concepția, ideile aduse de artiști și finalizarea acestora într-un mod aparte, ca și proiecția acesteia întâmpină vizitatorul în spațiul de creație. Spațiul este umplut de activitatea febrilă a artiștilor, iar până la finele taberei se transformă într-o expoziție de adio inedită. Tabăra de creație nu este legată de vreo temă, oferă libertate de creație maximă.
Totodată atelierul este deschis publicului interesat de artele plastice pentru a lua contact cu spiritul din spațiul de creația, cu experimente, cu procesul de creație, pentru a dialoga cu artiștii creatori.

În cadrul edițiilor anterioare (2005–2018) au participat la activitatea taberei un număr de 97 de artiști din 16 țări (Austria, SUA, Canada, Suedia, Marea Britanie, Slovacia, Portugalia, Italia, Ungaria, România, Japonia, Taiwan, India, Germania, Serbia, Cehia)

Partnerii în realizarea taberei:
SC Perla Harghitei SRL
Fundația „Kriterion”
Casa Corpului Didactic „Apáczai Csere János”
A.D.I. Pro Cultura Siculi

Salonul Harghitean este una dintre cele mai ample manifestări de arte plastice din județ, organizat anual de Consiliul Județean Harghita, Centrul Cultural Județean Harghita și Asociația Cultura Nostra. La eveniment participă artiști harghiteni, respectiv cei originari din județ care au studii superioare în domeniu, ori sunt studenți, sau cei care sunt membri ai unor asociații profesionale recunoscute din țară sau de peste hotare.

Vechile expoziții județene au fost predecesorii Salonului Harghitean care la rândul său a abordat an de an tematici diverse și la care se acordă anual două premii de excelență. Datorită caracterului itinerar al expozițiilor Salonul Harghitean, manifestarea devine accesibil publicului larg din regiunea Ciuc, Odorhei și Gheorgheni.

Pe parcursul anului în cadrul programelor de arte vizuale se organizează o serie de expoziții în vederea prezentării lucrărilor publicului larg: FREE Camp, FREE Camp Retrospectiv, Salonul Harghitean.

Pe lângă aceste programe suntem parteneri în organizarea locală a unor expoziții itinerante precum expoziția Temeiuri – Selecții din Saloanele Naționale ale Artelor.

FREE Camp – retrospectiv
Periodic se organizează expoziții de prezentare printr-o selecție reprezentativă din lucrările realizate în cadrul taberelor de creație FREE Camp începând din anul 2005. Până in prezent FREE Campul a fost prezentat la Centrul de Artă Contemporană Siloz din Miercurea Ciuc, la Centrul Méliusz din Debrețin și la Casa Bernády din Târgu Mureș iar în anul 2019 va fi prezentat la Centrul de Artă Transilvania din Sfântu Gheorghe.

„Artistul este o oglindă uneori sinceră, frontală sau privită pieziș, a unor realități fizice, a unor concepte sau a unor stări. Fiecare loc (ca realitate) are un specific al său sau și, de ce nu, un spirit propriu. Miercurea Ciuc nu face excepție. Și atunci, corelând cele de mai sus, să-l cităm pe Ștefan Lupașcu care spunea: ”să admitem că „sufletul” artistului este în întregime în opera lui,… într-o enigmatică alchimie”.
q.e.d.
Dr. Radu George Serafim

Expoziții itinerante:
• Selecții din Saloanele Naționale ale Artelor – Temeiuri – București.
Ca fondator al Salonului Național de Artă „Temeiuri” , curatorul Dr. Radu George Serafim a găsit ca ax viabil al Salonului de primăvară acest concept care permite interpretări multiple ale trăirilor artistice personale aprofundate.
Sub această boltă cu tentă filozofică regăsim reprezentate toate artele, deopotrivă cele plastice, cât și cele decorative. Bogăția manifestării stă și în diversitatea tehnicilor și a expresiilor, dar și în larga participare, expozanții provenind din toate filialele Uniunii Artiștilor Plastici.