Comunitatea romilor prin perspectiva artelor vizuale

Scopul proiectului a fost consolidarea dialogului intercultural și protecția identității europene prin înțelegerea diversității culturale. Proiectul a avut ca scop conștientizarea aspectelor menționate prin intermediul filmelor documentare și fotografiilor realizate în două comune din județul Harghita: Ciucsângeorgiu și Crișeni în anul 2015.

Fotografiile realizate în tabere, precum și filmele documentare ilustrează în mod veridic stilul de viață, obiceiurile, tradițiile, meșteșugurile și coexistența cu majoritate a populației rome din cele două localități.

Obiectivul general al proiectului a fost de a încuraja dialogul cultural pentru înțelegerea diversității culturale. Scopul specific fiind determinarea unei mai bune înțelegeri a diversității culturale și consolidarea dialogului intercultural, inclusiv a culturii minorității rome. Aceste obiective urmau să fie atinse prin organizarea de proiecții de filme documentare și expoziții foto legate de mese rotunde, dezbateri în acele sate în care s-au realizat taberele foto și filmele.
Proiectul se realizează în cadrul programului Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural european și este finanțat de Granturile SEE.

Filme documentare:

ANGÉLA
Regizor: Püsök Botond-Csaba (Spot film)
Lungimea: 33 min.
Trailer
Premii:
2016
Festival Internațional ASTRA, România – cea mai bună regie
Docuart Fest, România – cea mai bună regie
Festivalul Internațional Mediawave, Ungaria – cel mai bun film în categoria „ÚTON (Pe drum)”, premiul publicului
Festivalul de Film Documentar pentru Drepturile Omului „VERZIÓ (Versiune)”, Ungaria
2017
Filmtettfeszt Zilele Filmului Maghiar – 3. Filmgalopp – premiu I. împărțit
2018
Retrospectiva filmului Documentar KAPTÁR – premiu I.

CRIȘENI: VINERI–DUMINICĂ
Regizor: Daczó Katalin și Berszán-Árus György (Rubin Stúdió)
48 min
Trailer
Premii:
2017
Festivalul de film „Wekerlei Cégér” – premiul principal

Tabere fotografice:

Fotografii invitați în cadrul taberelor au fost:

Ciucsângeorgiu, 26–29 octombrie 2015

Bálint Zsigmond, Both Gyula din Târgu-Mureș, Kovács László Attila din Sfântu Gheorghe, Erdély Bálint Előd și Magyari Hunor din Odorheiu Secuiesc, Szigeti Vajk István din Miercurea Ciuc. Directorul artistic al taberei: fotograful Ádám Gyula.

Comuna Atid, 9–12 noiembrie 2015
Bálint Zsigmond și Tordai Ede din Târgu-Mureș, Incze László, Miklós Csongor și Török Rafael din Miercurea Ciuc, Kása Béla din Ungaria. Directorul artistic al taberei: fotograful Ádám Gyula.

Din materialul taberei s-au realizat expoziții itinerante, fotografiile au ilustrat un calendar pentru anul 2016 și cărți poștale, respectiv au fost folosite pentru elaborarea materialului de prezentare a proiectului.

Proiectul „Comunitatea romilor prin perspectiva artelor vizuale” în afară de realizarea lucrărilor artistice și documentare de film și foto, a oferit prilejul organizării unor mese rotunde axate pe subiectul proiectului în cele două comune implicate în proiect.

Evenimentul final al proiectului a avut loc la data de 8 aprilie 2016, cu ocazia Zilei Internaționale a Romilor, în Miercurea Ciuc la sediul Consiliului Județean Harghita, unde au fost prezentate cele două filme documentare realizate, precum și expoziția foto intitulată Conexiuni pe margini. Expozia a fost selectată din lucrărire realizate cu prilejul celor două tabere foto.

Continuitatea proiectului este asigurat de filmele și de expoziția foto prezentate periodic în cadrul diverselor evenimente în diferite comunități unde sunt invitate aceste lucrări.

Denumirea proiectului este: CreaArt (Network of Cities for Artistic Creation)

Proiectul a fost realizat din programul European Cultura 2007–2013.
Perioada proiectului: 2012–2017
Perioada de sustenabilitate a proiectului: 2017–2022
Coordinator proiect: primăria Valladolid (Spania)
14 orașe partenere din țările: Spania, România, Italia, Olanda, Lituania, Portugalia, Austria, Polonia, Norvegia.
Partener local: Consiliul Județean Local

Scopul proiectului: Dezvoltarea creativității culturale în orașele europene.
Pe perioada proiectului au avut loc o serie de activități în favoarea intensificării creativității în orașe europene participante. An de an s-au alăturat noi locații, participanți la cel mai amplu program vizual în care este implicat județul Harghita.

Activități realizate în cadrul proiectului: conferințe internaționale, ateliere, rezidențe, consultanță, expoziții locale și internaționale în spații publice și în galerii.

Pe perioada celor cinci ani un număr mare de artiști din județul Harghita au fost beneficiarii proiectului în activitățile organizate pe plan local și internațional.

Din partea Centrului Cultural Județean Harghita, artistul plastic Botár László a colaborat în cadrul proiectului în calitate de coordonator artistic.

Mai multe despre proiect găsiți pe pagina oficială a proiectului.

Denumirea proiectului: Promovarea Festivalului de Muzică Veche
Beneficiar: Consiliul Județean Harghita
Proiectul a fost finanțat din cadrul Programul Operațional Regional 2007–2013, Axa Prioritară – 5 Dezvoltarea durabila și promovarea turismului
Domeniul Major de Intervenție – 5.3 „Promovarea potențialului turistic și crearea infrastructurii necesare, în scopul creșterii atractivității României ca destinație turistica„

Perioada de implementare a proiectului: 30.09.2011 – 29.09.2014
Perioada de sustenabilitate a proiectului: 30.09.2014 – 30.09.2019

Obiectivul specific al proiectului constă în:
– dezvoltarea și consolidarea turismului în județul Harghita prin sprijinirea promovării produselor specifice, concretizat în organizarea Festivalului de Muzică Veche;
– creșterea numărului turiștilor care vizitează județul Harghita, prin participarea intr-un eveniment multietnic și multicultural, oferirea unor atracții suplimentare față de cele deja existente și de cunoaștere a tradițiilor și culturii românești din județul Harghita;
– extinderea sezonului turistic pentru turiștii aflați în vizită în perioada respectivă prin organizarea de evenimente și oferirea unor alternative de petrecere a timpului liber.

În vederea atingerii obiectivelor proiectului s-a participat la târguri și expoziții, s-a realizat materiale de promovare respectiv s-au organizat o serie de evenimente de promovare

http://www.musicaantiqua.ro/index.php/ro/