Comunitatea romilor prin perspectiva artelor vizuale
Scopul proiectului a fost consolidarea dialogului intercultural și protecția identității europene prin înțelegerea diversității culturale. Proiectul a avut ca scop conștientizarea aspectelor menționate prin intermediul filmelor documentare și fotografiilor realizate în două comune din județul Harghita: Ciucsângeorgiu și Crișeni în anul 2015.
Fotografiile realizate în tabere, precum și filmele documentare ilustrează în mod veridic stilul de viață, obiceiurile, tradițiile, meșteșugurile și coexistența cu majoritate a populației rome din cele două localități.
Obiectivul general al proiectului a fost de a încuraja dialogul cultural pentru înțelegerea diversității culturale. Scopul specific fiind determinarea unei mai bune înțelegeri a diversității culturale și consolidarea dialogului intercultural, inclusiv a culturii minorității rome. Aceste obiective urmau să fie atinse prin organizarea de proiecții de filme documentare și expoziții foto legate de mese rotunde, dezbateri în acele sate în care s-au realizat taberele foto și filmele.
Proiectul se realizează în cadrul programului Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural european și este finanțat de Granturile SEE.
Filme documentare:
ANGÉLA
Regizor: Püsök Botond-Csaba (Spot film)
Lungimea: 33 min.
Trailer
Premii:
2016
Festival Internațional ASTRA, România – cea mai bună regie
Docuart Fest, România – cea mai bună regie
Festivalul Internațional Mediawave, Ungaria – cel mai bun film în categoria „ÚTON (Pe drum)”, premiul publicului
Festivalul de Film Documentar pentru Drepturile Omului „VERZIÓ (Versiune)”, Ungaria
2017
Filmtettfeszt Zilele Filmului Maghiar – 3. Filmgalopp – premiu I. împărțit
2018
Retrospectiva filmului Documentar KAPTÁR – premiu I.
CRIȘENI: VINERI–DUMINICĂ
Regizor: Daczó Katalin și Berszán-Árus György (Rubin Stúdió)
48 min
Trailer
Premii:
2017
Festivalul de film „Wekerlei Cégér” – premiul principal
Tabere fotografice:
Fotografii invitați în cadrul taberelor au fost:
Ciucsângeorgiu, 26–29 octombrie 2015
Bálint Zsigmond, Both Gyula din Târgu-Mureș, Kovács László Attila din Sfântu Gheorghe, Erdély Bálint Előd și Magyari Hunor din Odorheiu Secuiesc, Szigeti Vajk István din Miercurea Ciuc. Directorul artistic al taberei: fotograful Ádám Gyula.
Comuna Atid, 9–12 noiembrie 2015
Bálint Zsigmond și Tordai Ede din Târgu-Mureș, Incze László, Miklós Csongor și Török Rafael din Miercurea Ciuc, Kása Béla din Ungaria. Directorul artistic al taberei: fotograful Ádám Gyula.
Din materialul taberei s-au realizat expoziții itinerante, fotografiile au ilustrat un calendar pentru anul 2016 și cărți poștale, respectiv au fost folosite pentru elaborarea materialului de prezentare a proiectului.
Proiectul „Comunitatea romilor prin perspectiva artelor vizuale” în afară de realizarea lucrărilor artistice și documentare de film și foto, a oferit prilejul organizării unor mese rotunde axate pe subiectul proiectului în cele două comune implicate în proiect.
Evenimentul final al proiectului a avut loc la data de 8 aprilie 2016, cu ocazia Zilei Internaționale a Romilor, în Miercurea Ciuc la sediul Consiliului Județean Harghita, unde au fost prezentate cele două filme documentare realizate, precum și expoziția foto intitulată Conexiuni pe margini. Expozia a fost selectată din lucrărire realizate cu prilejul celor două tabere foto.
Continuitatea proiectului este asigurat de filmele și de expoziția foto prezentate periodic în cadrul diverselor evenimente în diferite comunități unde sunt invitate aceste lucrări.