40 év képekben Könyvbemutató és a Román Viktor Nemzetközi Képzőművészeti Alkotótábor 2017–2018-as anyagának kiállítása

Könyvbemutatóval összekötött kiállításmegnyitóra hívjuk az érdeklődőket a csíkszeredai Megyeháza Galériába 2021. június 3-án, csütörtökön 18 órától. Ez alkalommal Homoródszentmárton művelődési és művészeti életébe tekinthetünk be. A homoródmenti községben szervezett nemzetközi alkotótábor 2017-ben ünnepelte 40 éves évfordulóját. Az évforduló alkalmával a falu jeles szülöttjéről, Román Viktor (1937–1995) nemzetközi elismerésnek örvendő szobrászról nevezték el a tábort.
A csíkszeredai kiállításon az alkotótábor 2017-ben és 2018-ban született képzőművészeti munkáiból láthatunk válogatást. A 2017-es év tematikája – a Szent László év tiszteletére – Szent László volt és az őt övező legendák, kiegészítve antiokheiai Szent Margit és Szent Márton alakjával, legendáival. A 2018-as tábor tematikáját az 500 éves reformáció és a 450 éves unitárius egyház, valamint a tordai vallásügyi proklamáció (a szabad vallásgyakorlásról) adták.
A frissen megjelent 40 év képekben című könyv az 1977-ben indított szentmártoni Művelődési hét eseménysorozat, majd ennek folytatásaként a Nemzetközi Képzőművészeti Alkotótábor 40. évfordulójára készült dr. Sata Attila szerkesztésében.
A kiállítást megnyitja és az albumot bemutatja Kovács Árpád művészettörténész.
A kiállítás június 23-ig látogatható.
Szervezők: Hargita Megyei Kulturális Központ, Hargita Megye Tanácsa, Megyeháza Galéria, Gyergyószárhegyi Művelődési és Művészeti Központ, Homoródszentmárton Polgármesteri Hivatala, Homoródszentmárton Román Viktor Nemzetközi Képzőművészeti Alkotótábor, a Homoródmente Művészetéért Alapítvány (HMA)