Hargita Megye Tanácsa, a Hargita Megyei Kulturális Központ és a Cultura Nostra Egyesület szeptember és november között minden évben megszervezi Hargita megye legátfogóbb képzőművészeti vándorkiállítását, a Hargitai Szalont.

A szalonon részt vesznek Hargita megyében élő, megyénkkel rokonszenvező, vagy innen elszármazott, felsőfokú képzőművészeti tanulmányokkal rendelkező vagy azokat most végző képzőművészek, ugyanakkor jelentkezhetnek olyan vizuális alkotók is, akik romániai vagy külföldi, elismert képzőművészeti szövetségek tagjai.

A Hargitai Szalon lényegében a megyei tárlatból alakult át azáltal, hogy tematikussá vált, valamint évente két alkotót szakmai díjban részesítünk. Minden évben más-más téma jelenti a kihívást az alkotóknak. A Szalon már beépült Hargita megye kulturális életébe, vándoroltatása pedig hozzáférhetővé teszi mind a csíki és udvarhelyszéki, mind a Gyergyó vidéki látogatók számára a megtekintést.

Az év folyamán szervezett képzőművészeti programok kapcsán sor kerül olyan tárlatok bemutatására a nagyközönség számára, mint a FREE Camp, FREE Camp Retrospektív, Hargitai Szalon, ugyanakkor más vizuális vándorkiállítások bemutatásában is közreműködő partnerek vagyunk, mint a Temeiuri – Bukaresti Országos Képzőművészeti Szalon

FREE Camp – retrospektív

Időszakonként bemutatásra kerül a 2005-től felgyűlt FREE Camp alkotótáborokban készült alkotásokból összeállított, reprezentatív anyag. Jelen pillanatig a csíkszeredai Siló Kortárs Művészeti Térben, a debreceni Méliusz Központban és a marosvásárhelyi Bernády Házban mutattunk be a válogatást. 2019-ben a sepsiszentgyörgyi EMÜK-ben kerül bemutatásra.

„A képzőművészet már régóta túljutott a látvány egyszerű, bárki számára hozzáférhető tükrözésén, lemásolásán. A maga sajátos eszközeivel, formákkal, felületekkel, színekkel, vonalakkal, anyagokkal, fényekkel, árnyékokkal, a köztük kialakuló együtthatásokkal, új összefüggések keresésével és új jelképrendszerek megteremtésével nem csupán a körülöttünk kavargó világ kihívásaira keresi a választ, hanem az alkotónak és az alkotásnak azt az értéktöbbletét hozza el a nézőhöz, amelyet a szabad, korlátok nélküli gondolkodás jelent. A csíkszeredai Free Camp 14. éve halad ezen az úton, tucatnyi ország több mint száz művészével bizonyítva, hogy az igazi művészet nem ismer sem földrajzi, sem szellemi határokat, és képes minden időkben újat teremteni.” Székedi Ferenc

Vándorkiállítások:

  • TEMEIURI – Országos Képzőművészeti Szalon, Bukarest. Válogatás az ország képzőművészeti szalonjainak anyagaiból

A vizuális művészetek autonóm és alkalmazott ágazatainak megannyi műfaja képviselteti magát, a Képzőművészek Országos Szövetségének pedig valamennyi megyei fiókja jelen lehet az országos rendezvényen, bukaresti és csíki műkritikusok részvételével.