În programul anual intitulat „Managementul cunoașterii, conferințe, foruri“ organizăm în fiecare an câte o întâlnire pentru referenți și factori culturali din județ, dezbătând teme actuale privind viața culturală a comunităților. Sub egida sinergiei organizăm sau co-organizăm periodic întâlniri, mese rotunde, conferințe pe diferite subiecte strategice culturale din județ.
Subiectele principale abordate sunt: dezvoltarea regională pe baza posibilităților culturale, turismul cultural, viitorul regiunii, patrimoniul cultural.
Instituția noastră acordă îndrumare metodologică pentru manifestările, programele locale.

Colegii noștri sunt deschiși să ofere consultanță în domeniul lor de activitate pentru toți cei ce doresc să realizeze un eveniment cultural, de educație sau comunitar.

(curs de fotograf cod COR 343101)

Cursul acreditat de fotografi cuprinde 80 de ore care include teorie și în mare parte practică, este destinat atât începători cât și celor avansați. Singura condiție de înscriere pentru cursanți este să dispună de un aparat de fotografiat.

Profesorii cursului sunt artiști fotografi de renume pe plan național și internațional: Gyula Ádám, Előd Erdély Bálint, Attila Molnár, Nándor Veres

Subiectele principale ale cursului: istoria universală a fotografiei, istoria fotografiei în Transilvania, tehnica fotografiei, genuri de fotografie, fotografia evenimentelor, fotografia în studio, fotografia modelelor, evenimente în aer liber, prelucrarea fotografiilor cu programe speciale, estetica pozelor și analiza fotografiilor.

În cei zece ani între 2009–2018 au urmat și au absolvit cursurile de fotografi un număr de 15 grupe, în total 220 de persoane. Participanții au dobândit cunoștințe teoretice și practice necesare pentru ocuparea unui loc în piața muncii. O parte din participanți și-au aprofundat hobby-ul, astfel activitatea fotografică le poate oferi mai multă satisfacție în timpul liber.

 

Biblioteca de specialitate a instituției numără aproape 2500 de volume pe diferite teme: istoria locală, arta populară, arta plastică, foto, științe sociale, antropologie, istorie, istoria artei, comunicație etc.
Studierea cărților în bibliotecă este liber pentru publicul larg în zilele de lucru între orele 8–16.
Recomandăm utilizarea bibliotecii în special pentru elevi și studenți, respectiv pentru cercetători.

Aici poate fi accesată lista cărților din bibliotecă:

Piese de teatru

Biblioteca conține aproximativ 150 de piese de teatru pe care le recomandăm grupurilor amatori de teatru.

Aici poate fi accesată lista pieselor de teatru.

Scannerul de filme foto profesional de tip Nikon Super CoolScan 9000 ED aflat în inventarul Centrului Cultural Județean Harghita corespunde digitalizării diferitelor tipuri de filmele (negative color și alb-negru, diapozitive) în formatele: 35 mm, 6×6,6×9, 6×12.

Rezolutie optica reală de scanare: 4000 dpi
Format de salvare: jpg, tif, raw

Folosirea scanerului se face în încăperea bibliotecii Centrului Cultural Județean Harghita și se recomandă cercetărorilor, fotografilor și persoanelor care doresc să digitalizeze în rezoluție înaltă filmele personale. În cazul digitalizării materialelor în scop cultural sau comunitar nu se percepe taxă pentru folosirea aparatului, ea se va derula pe baza unui contract de parteneriat.

Centrul Cultural Județean Harghita datorită programelor sale foto și de arte plastice organizate în ultimele decenii și-a acumulat o colecție bogată de foto, respectiv de artă plastică.
Din această colecție putem recomanda pentru evenimente comunitare speciale expoziții temporare pe diverse teme.

Colecție foto

Tema colecțiiilor foto este preponderent etnografică legată de tradiții, de valori culturale, atmosfera satului sau comunității realizate în urma taberelor fotografice.

Aceste colecții se completează cu expoziții istorice, expoziții din arhive și expozițiile artiștilor fotografi Zoltán Nagy P. și Gyula Ádám.

Colecția conține 31 de materiale de expoziție într-un număr de 1300 lucrări pe suporturi de diferite mărimi și materiale: hârtie foto color, alb negru, cu paspart sau fără (30×45 cm); panouri foamboard (50×70 cm, 60×90 cm); printuri pe placă forex, expoziții outdoor (50×70 cm, 130×130 cm)

Colecție de arte plastice

Colecția de arte plastice ete compusă din lucrările realizate în cadrul taberelor internaționale de artă plastică FREE Camp în perioada 2005–2018. În această colecție se află 150 de lucrări de la 97 de artiști.

Pentru mai multe informații legate de materiale și solicitarea acestora vă stăm la dispoziție. Contact

Galeria Pasaj constă din holul Centrului Cultural Județean Harghita, care oferă spațiu pentru expoziții periodice. Denumirea ingenioasă a galeriei a fost propusă de artista Zelmira Mátyás.

Galeria găzduiește cu drag diferite genuri de expoziții, lucrările tinerilor artiști, expoziții individuale sau de grup.

Instituția noastră are în dotare corturi tip pentru târguri, care pot fi închiriate. Numărul total de corturi este 20 de bucați, un cort având o arie de 6m2, și suprafața tejghelei de 3×1 m. Închirierea este predecesată de fiecare dată de o cerere în scris pe adresa de e-mail: kultura@ccenter.ro, sau personal la secretariat, Blv. Timișoarei 4, Miercurea Ciuc, tel: 0266-371044.

Prețul de închiriere: 30 ron/zi/buc

Instituția dispune de o sală de conferințe în subsolul clădirii, unde se desfășoară diverse activități, printre care: conferințe, prezentări, cursuri, concerte, proiectări de filme, activități de meșteșugărit, probe de dans și canto sau adunări. Capacitatea maximă autorizată este de 70 de persoane, iar echipamentul conține: proiector, ecran, flipchart, sonorizare, WI-FI.

Prețul de închiriere: 50 ron/oră
Pentru activitățile culturale nu se percepe taxă de închiriere.

Pentru a închiria sala vă invităm să ne transmiteți o cerere în scris la adresa de mail kultura[@]ccenter.ro, sau personal la secretariat, Blv. Timișoarei 4, Miercurea Ciuc.

Sigle descărcabile

Centrul Cultural al Județului Harghita – Consiliul Județean Harghita

HU – PDF – JPG
HU, RO – PDF – JPG
HU, RO, EN – PDF – JPG
RO – PDF – JPG
RO, HU – PDF – JPG
RO, HU, EN – PDF – JPG
EN – PDFJPG