A Hargita Megyei Kulturális Központ rendezvényei a MAGYAR KULTÚRA NAPJA alkalmából

A Hargita Megyei Kulturális Központ is csatlakozik Hargita Megye Tanácsának a Magyar Kultúra Napja alkalmából szervezett rendezvénysorozatához.
A következő programokkal készülünk:

 1. Csíkszereda, Megyeháza Galéria, 2022. január 20., csütörtök, 17.00 óra
  A Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesülete által kiadott, két kötet bemutatójára kerül sor: Múltból jövendőt és Gúnyhatár – Léphaft karikatúrák körülírva.
  Az est moderátora Sarány István, a Hargita Népe főszerkesztője. Meghívottak: Ambrus Attila, Bajna György, Bedő Zoltán, Ferencz Imre, Galbács Pál, Schaffhauser Ildikó, Szekeres Attila István.
  Múltból jövendőt kötet Galbács Pál ötlete nyomán született, az országhatárok által szétszabdalt magyarságot képviselő újságírók, írók közreműködésével. Harminchét társszerző – nemcsak a Kárpát-medencéből, hanem a Székelyföldről a Hawaii-szigetekre, Ausztriába, Németországba, a Partiumból Ausztráliába, Kárpátaljáról Kanadába sodródott kollégák – munkáját szerkesztette egybe Szekeres Attila. Történelemszilánkok című, Tegnapról holnapra alcímű előszavában így ír: a közölt történetekből tisztán leszűrődik, hogy nekünk, magyaroknak, bárhova is vetett a sors, közös nyelvünkön kívül közös a múltunk is. Nemcsak nyelvében él a nemzet, hanem történelmében is. A múltat ismernünk kell, meg kell értenünk, belőle erőt kell merítenünk, és a mában élve érdemes a jövőbe tekintenünk.
 2. Szépvíz, Szépvíz Polgármesteri Hivatala, 2022. január 20., csütörtök, 18.00 óra
  Könyvbemutató – Molnár Sándor: Nemere-hegység. 4. Határjárók a Kárpátokban sorozatból
  Szépvízen, a Molnár Sándor az Erdélyi Mária Út Egyesület elnöke által írt kötetet dr. Ambrus Tünde tanár, a Székely falutízesek szerzője méltatja. A tizennyolc kötetre tervezett túrakalauz-sorozat negyedik részében a velünk szomszédos két megye, Bákó és Kovászna határán, a Keleti-Kárpátokban húzódó Nemere-hegységet ismerhetjük meg.
 3. Csíkszentmárton, „Baka János” Községi Könyvtár, 2022. január 27., csütörtök 17.00 óra
  Szabó Enikő és Varga Nándor: Versek és dalok a magyar lírából
  A csíkszentmártoni érdeklődők számára szervezett Versek és dalok a magyar lírában irodalmi, zenés előadásban Szabó Enikő színművésznőt hallhatjuk, aki már gyermekkora óta zenésít meg klasszikus és kortárs verseket egyaránt. Szabó Enikőt Varga Nándor gitárművész kíséri, aki szerepet vállalt a dalok hangszerelésében is.

Az események szervezői: Hargita Megye Tanácsa, Hargita Megyei Kulturális Központ, Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesülete (SZMÚE), Megyeháza Galéria, Hargita Népe.
Partnerek: Szépvíz Polgármesteri Hivatala, Kárpát Gyepű Egyesület, Csíkszentmárton Polgármesteri Hivatala
Az események az érvényben lévő járványügyi szabályok betartásával kerülnek megrendezésre.