Hargita Megye Kulturális Stratégiája a 2013–2020-as időszakra tartalmaz javaslatokat. A stratégia fő gondolatmenete, hogy az endogén kulturális erőforrásokat hogyan lehet a fejlesztés szolgálatába állítani.

  1. rész: HELYZETELEMZÉS
  2. rész: FEJLESZTÉSI JAVASLATOK 1
  3. rész: FEJLESZTÉSI JAVASLATOK 2.
  4. rész: SZAKIRODALOM, MELLÉKLETEK

Intézményünk helyi rendezvényekhez nyújt módszertani segítséget.

A „Tudásmenedzsment, konferenciák”elnevezésű programunk részeként évente megszervezzük a közművelődési szakemberek találkozóját, amelyen a közösségek kulturális élete szempontjából aktuális témákat dolgozunk fel. A szinergia jegyében különböző stratégiai témákban tanácskozásokra, szakmai kerekasztalokra és konferenciákra kerül sor intézményünk szervezésében és közreműködésében. A tanácskozások alapkérdései: vidékfejlesztés a kulturális adottságok segítségével, kulturális turizmus, kulturális örökség, közösségfejlesztés, Székelyföld jövője.

Munkatársaink saját szakterületükön belül készségesen állnak rendelkezésre olyan felkérésekre, amelyek közösségi, kulturális találkozó, esemény vagy képzés megvalósításával kapcsolatosak.

(curs de fotograf cod COR 343101)

Akkreditált 80 órás képzés, amely elméletet és nagy részben gyarkorlatot is tartalmaz; kezdő és gyakorlott fotósok számára egyaránt ajánlott. A jelentkezés feltétele, hogy a tanulni vágyók rendelkezzenek fényképezőgéppel.

Az oktatók szakavatott, nemzetközi elismerésekkel díjazott, a fotózást művészeti fokon gyakorló fotográfusok: Ádám Gyula, Erdély Bálint Előd, Molnár Attila, Veres Nándor

A képzésen feldolgozásra kerülő témák: fotográfiatörténet, az erdélyi fotográfia története, fotótechnika, a fotográfia teremtette műfajok, eseményfotózás, műtermi fotózás, modellek, szabadtéri rendezvények, a legújabb digitális képfeldolgozási programok, képelemzés, képesztétika.

2009–2018 között tíz év leforgása alatt 15 évfolyambon 220 személy fejlesztette tudását, akik közül sokan gyakorlatot szerezve a munkaerőpiacon a fotográfia területén helyezkedtek el, vagy hobbijukban mélyültek el, ezáltal további élményeket szerezve maguknak és hozzátartozóiknak.

Intézményünk szakmai könyvtára közel 2500 kötetet tartalmaz helytörténeti, népművészeti, képzőművészeti, fotó, társadalomtudományi, antropológiai, történelmi, művészettörténelmi, kommunikáció és más témákban.

A könyvtár látogatása és a kiadványok helyben való használata bárki számára nyitott az intézmény szolgálati ideje alatt, hétköznapokon 8–16 óra között. Ajánljuk könyvtárunk kiadványait kutatóknak, egyetemistáknak és középiskolásoknak egyaránt.

Itt elérhető a könyvtár kiadványainak listája:

Színdarabok

A könyvtár több mint 150 színdarabot tartalmaz, melyeket színjátszó csoportok, diákszínjátszó csoportok figyelmébe ajánlunk.

Itt olvasható a színdarabok listája:

A Hargita Megyei Kulturális Központ leltárán levő Nikon Super CoolScan 9000 ED professzionális filmszkenner több filmtípus (színes, fekete-fehér negatív, diapozitív) és filmformátum (35 mm, 6×6, 6×9, 6×12) digitalizálására alkalmas.

Mentett felbontás: 4000 dpi optikai felbontás

Menthető formátumok: jpg, tif, raw.

A szkennelő a Hargita Megyei Kulturális Központ könyvtárában használható, és ajánljuk minden érdeklődőnek, kutatóknak, fényképészeknek, akik filmjeiket szeretnék professzionális minőségben digitalizálni. Kulturális kiadványokhoz, projektekhez történő digitalizálás esetében az eszköz használata díjmentes egy együttműködési szerződés alapján.

Intézményünkben az elmúlt évtizedekben szervezett képzőművészeti és fotós programjai kapcsán egy gazdag gyűjtemény halmozódott fel.

Ebből a gyűjteményből kérésre, időszakos kiállításokra tematikus kiállítást tudunk összeállítani, vagy kész kiállításanyagot átadni közösségi eseményekre (falu-, városnapokra, évfordulókra, közösségi eseményekre).

Fotógyűjtemény

A gyűjtemény nagy része etno- és szociófotók, a vidéki környezet, a közösség értékeit és hagyományait mutatja be. A kifinomult művészi igényű alkotások a 2002-től szervezett HMKK-fotótáborok alatt készültek.

A gyűjtemény továbbá kiegészül történelmi kiállítással, archív képekből készült kiállításokkal, illetve Nagy P. Zoltán és Ádám Gyula egyéni kiállításaival.

A fotógyűjtemény 31 kiállítási anyagot tartalmaz több mint 1300 munkával, amelyek különféle hordozókon és méretekben vannak: papír, paszpartu, rámázott üveg, színes és fekete fehér képek (30×45 cm); foamboard panó (50×70 cm, 60×90 cm); forex, kültéri pannók (50×70 cm, 130×130 cm)

Képzőművészeti gyűjtemény

2005–2018 időszakban, a FREE Camp nemzetközi képzőművészeti alkotótáborban született alkotásokból létrejött gyűjtemény közel 150 munkát tartalmaz 97 alkotótól.

Az Átjáró Galéria nem más, mint a Hargita Megyei Kulturális Központ előtere, mely időszakos kiállításoknak ad teret. A galéria nevét Mátyás Zelmira képzőművésznek köszönhetjük, aki ezt a nevet találóan javasolta erre a kiállítótérre.

A galéria szívesen fogad be kiállításokat, fiatal művészek egyéni vagy csoportos kiállításait különböző műfajban.

Intézményünk 20 darab vásáros sátorral rendelkezik, amelyek kölcsönözhetőek eseményekre. Egy sátor 6 m2 felületen fekszik, 3×1 m asztallal van ellátva. A kölcsönzés szándékát minden esetben egy írott kéréssel lehet jelezni az intézmény titkársága felé. Adatok: e-mail: kultura@ccenter.ro, székhely: Csíkszereda, Temesvári sugárút 4.,  tel.: 0266 372 044

Bérleti díj: 30 lej/nap/db.

A már nagyon ismertté vált ’Pinceklub’ intézményünk egyik sokat használt felülete. Konferenciák, előadások, kurzusok, kis koncertek, filmvetítések, kézműves tevékenységek, tánc- és énekpróbák, vagy csak egyszerűen baráti (nyugdíjas) összejövetelek számára biztosít barátságos teret. A 60 nm felületű terem maximális befogadó képessége 70 személy, felszereltsége: projektor, vászon, flipchart, hangtechnika, WI-FI. A terembérlés szándékát minden esetben egy írott kéréssel lehet jelezni az intézmény titkársága felé. Adatok: e-mail: kultura@ccenter.ro, székhely: Csíkszereda, Temesvári sugárút 4.,  tel.: 0266 372 044

Bérleti díj 50 lej/óra, illetve kulturális tevékenység esetén ingyenes.

Letölthető logók

Hargita Megyei Kulturális Központ

HU – PDF – JPG
HU, RO – PDF – JPG
HU, RO, EN – PDF – JPG

Hargita Megye Tanácsa

RO – PDF – JPG
RO, HU – PDF – JPG
RO, HU, EN – PDF – JPG