Ars Sacra Fesztivál Erdélyben

A budapesti Ars Sacra Fesztivál nálunk is inspirációs forrás. Szűz Mária mennybevétele ünnepe után, Erdélyben idén negyedik alkalommal is csatlakozunk a fesztiválhoz 2019. szeptember 14–22. közötti időszakban.
Az Ars Sacra Alapítvány tizenhárom éve a magyar és európai kultúra és a keresztény életeszmény továbbadásán fáradozik. Az Ars Sacra Fesztivál programkínálata többet ad puszta szórakozásnál, sőt az átlagos művészi élménytől is magasabbra tör: az emberi korlátokat meghaladó találkozásra. Itt nemcsak a résztvevők közelíthetnek az alkotáshoz, hanem az alkotás szólítja meg a befogadót. Ahogyan Udvardy György érsek úr mondta: „A művészet nem indokol, nem érvel, nem meggyőzni akar, hanem megérint.”

A rendezvény társszervezőivel az erdélyi sajátosságok mentén teret és figyelmet szentel a gyerekek éve és a Joannes Kájoni 390 emlékév kapcsán azoknak az értékeknek, amelyek kapcsolódnak a szakrális terekhez, művészetekhez és a nagy, ferences polihisztor munkásságához.

Partnereink: Hargita Megyei Kulturális Központ – Centrul Cultural Judeţean Harghita, Hargita Megye Tanácsa, Pro Educatione Egyesület – Tanulmányi és Felnőttképzési Hálózat, Áradat Egyesület, Erdélyi Magyar Idegenvezetők Egyesülete

Még a következő napokban is lehet csatlakozni a programokhoz a következő helyszíneken:

Székelyudvarhelyen szeptember 19-én, csütörtökön délután 6 órakor a belvárosi unitárius templomban kerül sor Lászlóffy Árpád Ádám orgonaestjére.

Gyergyószárhegyen szeptember 20-án, pénteken 12 órától a Bethlen Gábor Általános Iskolában Kájoni és a könyvtár – Csirizes papírkötés készítése ferences könyvtár módra Kádár Kincsővel.
Bővebben: ITT

Szeptember 19-én, csütörtökön 19 órától a Hargita Megyei Kulturális Központ Picekubjában
Filmvetítés: Régi idők ezer lánya: Ezer Székely Leány Napja 1931–1940.
rendező: Daczó Katalin, a film hossza: 80′
Bővebben: ITT

Csíkszeredában szeptember 20-án, pénteken 17 órától a Jakab Antal Házban filmvetítés Két kereszt között – Portréfilm egy kortárs alkotóról: Költői portré OLASZ FERENC fotográfusról, filmrendezőről, aki a „lélek fényét” közvetíti sugárzó képeivel, filmjeivel és könyveivel évtizedek óta. A filmvetítés előtt skype-os beszélgetés a rendezővel.
Bővebben: ITT