Berde Mária írónő és Berde Amál festőművész pályaképe

Helyszín és időpont: Csíkszereda, Megyeháza Galéria, 2022. február 3., csütörtök, 18 óra
A kiállításfebruár 3-23 között látogatható.

Tehetségük az „isteni ingyen kegyelem” ajándéka
Berde Mária írónő és Berde Amál festőművész pályaképe

A két alkotó jelentőségéről ízelítőnek talán elég, ha azt említjük meg, hogy Szabó
Magda ezt írja Berde Máriáról, a Baumgarten-díjas, Corvin-koszorús írónőről: „Aki úgy tud írni, mint egy magyar Burns, ne szidja Seherezádét, mert ráhagyta mesemondó képességét.”
Berde Amált, „gyönyörű színérző tehetségét” felismerve, Thorma János, legkedvesebb mestere, így figyelmeztette: „Vigyázzon is jól ezen különösen nagy adományára a természetnek, mert mindent megtanulhat a festő, de ezt az egyet nem igen lehet tanulással elsajátítani senkinek, aki nem született ezzel.” A kiállítás két különleges művész, egy író és egy festő testvérpár R. Berde Mária és Dóczyné Berde Amál pályaképét ábrázolja, okmányok és műalkotások, valamint riportok segítségével.
A kiállítás az „isteni ingyen kegyelem ajándékát”, a tehetséget hivatott bemutatni.
A tárlat Gergely Erzsébet a Házsongárd Alapítvány elnökének kitartó gondoskodása nyomán született meg. Nem jöhetett volna létre az alábbi intézmények támogatása, együttműködése nélkül: Erdélyi Református Egyházkerület Püspöki Hivatala, Erdélyi Református Gyűjtőlevéltár, Sapientia Erdélyi Tudományegyetem Filmművészeti Szak, Székely Nemzeti Múzeum, Nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium. Külön köszönet a Tőkés és Berde családnak, a leszármazottaknak, akiknek mind a debreceni, mind a zalaegreszegi, mind az udvarhelyi ágon segítették a kiállítás létrejöttét. A bemutatott mozgóképeket Ambrus Emese rendező-operatőr készítette. A kiállítás kurátora Szebeni Zsuzsanna színháztörténész, grafikai szerkesztője Szebeni-Szabó Róbert fotográfus.

A csíkszeredai kiállítás szervezője : Hargita Megye Tanácsa, Hargita Megyei Kulturális Központ, Megyeháza Galéria és a Sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet

Házigazda Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ menedzsere. Köszöntőbeszédet mond Lukács Bence Ákos konzul, Magyarország Főkonzulátusa Csíkszereda. A kiállítást megnyitja Szebeni Zsuzsanna, a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet igazgatója, színháztörténész, a tárlat kurátora. Közreműködnek Dálnoky Csilla és Márdirosz Ágnes, a Csíki Játékszín színészei.

A belépés az érvényben lévő jogszábályok szerint és a védettségi igazolvány felmutatásával.