Budapesti tücsökmuzsika – GRYLLUS DÁNIEL

Színpadi beszélgetőtársak: Dr. Prohászka Rád Boróka és Sinha Róbert

A Hargita Megyei Kulturális Központ #Ifjúság Éve – Kulturális nevelési programja részeként egy újabb zenés estre kerül sor a Csíki Moziban.

Gryllus Dániel Budapesti tücsökmuzsika című előadásában részt vesznek Sinha Róbert és Dr. Prohászka Rád Boróka, mint beszélgetőtársak.

Gryllus Dániel önmagáról így vall:
„A Kalákában jobbára fúvós hangszereken muzsikálok, de sok dalt írtam, amit citerával kísérek. Kaláka lemezeken is szerepelnek ilyenek, és ilyen énekeimből állítottam össze a Családi kör című citerás cd-t. Citerakíséretes a Teljesség felé, a Pál apostol, a Hegyi beszéd.
Nagyon szeretem a citerámat, kicsit másképpen játszom rajta, mint a népzenészek, de a hangszer azonos. A budapesti tücsökmuzsika címet azért is választottam, mert gryllus jelentése tücsök. “

Gryllus Dániel (szül:1950), zeneszerző, zenész, a Kaláka együttes vezetője. Szerte a világban koncerteztek, Európában, a Távolkeleten, Észak- és Dél-Amerikában, Magyarországon és a környező országokban lakó magyar közönség előtt is. A Kaláka együttes verseket éneklő zenekar, muzsikájuk sokféle zenéből táplálkozik, ahogy az elénekelt versek is sokfélék. Ezért mondják, hogy a Kaláka nem stílus, hanem műfaj. Gryllus Dániel az
együttesben főleg fúvós hangszereken játszik, szólóestjein citerával kíséri énekét.

Sinha Róbert, gitárművész a Holland Királyi Zeneakadémián szerzett diplomát 2006-ban. Azóta rangos magyarországi helyszínek (például MÜPA, Nemzeti Múzeum, Parlament) mellett sokat koncertezett az USA-ban, Franciaországban, Spanyolországban, Indiában, Hollandiában, Finnországban és Belgiumban és Székelyföldön is.

Dr. Prohászka Rád Boróka a Sapientia EMTE Humán Tudományok Tanszékének docense, irodalomtudós. Idén megjelent “Minden versben lakik egy dallam” című könyve a zene és szöveg kapcsolódásairól szól, e munka alapját nyolc interjú képezi. A kötet interjúalanyai voltak többek között Gryllus Dániel és Sinha Róbert is.

Belépőjegyek ára: 25 lej, kedvezményes jegy diákoknak és nyugdíjasoknak: 15 lej.

Jegyek elővételben: a Csíki mozi jegypénztárában: hétfő, szerda: 10-13 óra között, kedd 10-13 és 17-19 óra között, csütörtök, péntek: 17-20.30, szombat, vasárnap: 16-20.30 között

Hleyfoglalás a 0266317007 telefonszámon a fent említett időpontokban.

Online jegyárusítás: https://www.bilete.ro/budapesti-tucsokmuzsika-gryllus-daniel/

Felhívjuk az érdeklődők figyelmét, hogy az előadás 12 éven felülieknek szól, tervezett hossza 90 perc.

További részletek: https://fb.me/e/4RDrN9Zlk

Szervezők: Hargita Megyei Kulturális Központ-Hargita Megye Tanácsa, Oamenii Inspiră

Partnerek: Vámszer Géza Művészeti Népiskola, Nemzeti Tehetségprogram, „Pro Cultura Siculi” Közösségek Közti Társulás