Felzárkózva – XI. Hargitai Szalon

Helyszín és időpont: Csíkszereda, Megyeháza Galéria

2023. szeptember 7.–október 4. között

Megnyitó: 2023. szeptember 7-én, 18 óra

A Hargita Megyei Kulturális Központ idén tizenegyedik alkalommal rendezi meg megyénk legátfogóbb, immár tematikussá vált képzőművészeti seregszemléjét, a Hargitai Szalont. Minden évben más-más téma jelentette a kihívást az alkotóknak. Idén a FELZÁRKÓZVA tematika volt megadva, amely szervesen kapcsolódik az előző évek gondolatiságához oly módon, hogy most is aktuális szociális kérdésekre keresi a választ.

A káosz architektúrája. Jelen-Jellem-Jelenlét. Határok. Együttélés. Létformák. Gyökerek. Periféria. Lélektér. Pártatlanul. Ime néhány olyan kulcsfogalom, amelyekhez az előző őszi szalonok munkái kapcsolódtak. Az évek folyamán a Szalon nemcsak, hogy beépült Hargita megye kulturális életébe, hanem más megyékből, illetve külföldről is vonzza a résztvevőket. Vándoroltatása pedig hozzáférhetővé teszi mind a csíki, háromszéki, mind a Gyergyó vidéki látogatók számára a megtekintését. Idén, november 25-én a budapesti Artézi Galériában a Hargitai Szalon mint Csíkszereda kulturális nagykövete fog bemutatkozni.

2023. szeptember 7-én, 18 órakor, a csíkszeredai Megyeháza Galériában a megnyitó alkalmával a Szalonon résztvevő két alkotó, a zsűri előzetes döntése alapján szakmai díjban részesül.

A kiállítást megnyitja Székedi Ferenc, műkritikus.

A kiállítás megtekinthető folyó év október 4-ig.

Szervezők: Hargita Megye Tanácsa, Hargita Megyei Kulturális Központ, Megyeháza Galéria, Cultura Nostra Egyesület

Támogató: Csíkszereda Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala