GYÖRKÖS MÁNYI Albert festőművész kiállítása a csíkszeredai Megyeháza Galériában

Helyszín és időpont: Csíkszereda, Megyeháza Galéria, 2023. január .19., csütörtök, 18 óra

Hargita Megye Tanácsa, a Hargita Megyei Kulturális Központ, az EMKE Györkös Mányi Emlékház és a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy szeretettel hív és vár minden érdeklődőt GYÖRkÖS Mányi Albert zenetanár-festőművész életmű-kiállításának csíkszeredai bemutatójára, 2023. január 19-én, csütörtökön 18 órakor a Megyeháza Galériába (Csíkszereda, Szabadság tér 5. sz.).

A tárlatot Kós Katalin, az EMKE Györkös Mányi Albert Emlékházának vezetője, valamint Szebeni Zsuzsanna, a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy vezetője, a kiállítás kurátora nyitják meg.

Házigazda: Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ menedzsere

A művész születésének 100. évfordulóján az EMKE által Kolozsváron működtetett Györkös Mányi Albert Emlékház és a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy Györkös 100 címmel kiállítás- és rendezvénysorozatot szervezett. A program célja, hogy a 2022-es és 2023-as év folyamán több helyszínen is bemutassa Györkös Mányi Albert népszerű, ismert és reprezentatív alkotásait, ugyanakkor a művész festői világának eddig ismeretlen árnyalatait és variációit is, a nagyközönség elé tárva e különösen ihletett alkotói pálya gyümölcseit. A centenáriumi évben a kiállítás eddigi helyszínei voltak: Kolozsvár, Marosvásárhely, Tordaszentlászló, Sepsiszentgyörgy, Székelyudvarhely.

A tárlat kettős vonalvezetéssel és jellegzetes, a művészi pályát körülhatároló mezsgyék szerint épül fel. A Megyeháza Galériában látható képek, a szülőföld, Tordaszentlászló közösségformáló erejét jelenítik meg. Sajátos györkösi témák vonulnak fel a klasszikus megformálásától a szürreális álomképekig. Újdonságukat a magángyűjtők és közintézmények által elsőízben kiállított, györkösi univerzumon belül is különutas festmények adják meg. Egy másik vonulat tematikailag a választott haza, ahol Kolozsvár épített öröksége jelenik meg, alcímként a „Gótika árnyékában” témakört gyűjtöttük egybe, a ritkán látható portré sorozatát, valamint a finn állam által is hivatalos elismerésben részesített Kalevala eposzát.          

A kiállítás 2023. február 1.-ig, a nap bármely órájában látogatható.