HUNGARICUS koncert RÁKÓCZI KORÁNAK ELFELEDETT MAGYAR HANGSZERES ZENÉJE

Csíkszereda, Mikó-vár (protokollterem)

2022. október 3., 16.30

A Csíkszeredai Régizene Fesztivál szervezői egy régi zenész barátot látnak vendégül, Jánosi Andrást, ezúttal a Hungaricus Együttessel.

A Hungaricus együttest 2019-ben alakult, a régi zenei gyűjteményeink dallamanyagát keltik életre. Műsorain az a régi magyar zenei világ elevenedik meg, amely oly nagy hatással volt az elmúlt századok európai zeneszerzőire, és amely részben a mai napig tovább él az erdélyi és partiumi falvak hangszeres zenei hagyományban.

Az együttes több helyszínen koncertezett a történelmi Magyarország területén, ugyankor idén májusban Dél-Korea turnén voltak.

Dr. Jánosi András népzenész 1951. június 3-án született Budapesten. Magyarországon elsőként doktorált népzenészként; a falusi hegedűsök archaikus játékmódjával foglalkozik.  1975-ben megalapította régizene együttesét, a Jánosi Együttest, amelyet többször is hallhatott a közönség a Csíkszeredai Régizene Fesztiválon, legutóbb 2004-ben, amikor a Hargita Együttessel közreműködve a kuruc kor zenéjét és táncait elevenítették fel egy felejthetetlen műsorban.

Az előadás ingyenes, mindenkit szeretettel várunk egy történelmi zenés utazásra.

Közreműködők

Jánosi András – hegedű

Apró Anna – koboz

Légrády Eszter – ének, dob, citera

Művészeti vezető: Jánosi András

Szervező: Hargita Megyei Kulturális Központ – Hargita Megye Tanácsa

Partnerek: Csíki Székely Múzeum, Magyar Művészeti Akadémia